מברכים על המזון: אילו ברכות אומרים לאחר האכילה?

החובה לברך על המזון היא חובה מפורשת מהתורה, ובניגוד לברכות שאותן אנחנו אומרים קודם האוכל, הברכה לאחר המזון מוזכרת בתורה. קיימות מספר ברכות שאותן יש לומר אחרי שאנחנו מסיימים לאכול, ובדיוק כמו הברכות שלפני האוכל, לכל סוג מזון יש את הברכה שלו. אנחנו כאן כדי לספר לכם את כל מה שצריך לדעת על הברכות שאותן אומרים אחרי האוכל.

ברכה לאחר האכילה

את הברכות שלפני האכילה כולנו מכירים, אולם לא כולם מודעים לעובדה שגם לאחר האכילה יש צורך לברך. בניגוד לברכה שלפני האכילה שאותה יש לברך בלי קשר לשאלה כמה אנחנו הולכים לאכול, את הברכות שלאחר המזון יש לברך רק אם אכלנו או שתינו בשיעור מסוים שקבעו חכמים.

הסיבה לכך היא שהפסוק בתורה שבו מופיע החיוב על ברכת המזון אומר 'ואכלת ושבעת וברכת', כלומר החובה לברך לא תלויה רק באכילה בלבד אלא גם בשביעה. חכמים לא רצו שכל אחד יגדיר לעצמו מהי בדיוק שביעה ולכן נתנו שיעור מסוים שממנו והלאה יש צורך לברך את הברכות הללו.

ברכת המזון

הברכה המרכזית שאותה מברכים לאחר המזון נקראת ברכת המזון, והיא נאמרת לאחר אכילה של לחם. כל לחם שעליו ברכנו לפני האכילה המוציא לחם מן הארץ, יש לברך עליו ברכת המזון בסיום האכילה, במידה ואכלנו שיעור מסוים. ישנם מקרים מסוימים שבהם גם אכילה של מזון אחר תחייב ברכת המזון, בעיקר אם קובעים סעודה על כמות מסוימת של אוכל.

מבנה ברכת המזון

ברכת המזון מורכבת ממספר ברכות בתוכה, כאשר הברכה האחרונה היא ברכה שאותה תקנו חכמים. בסוף הברכה מופיעות בקשות שונות שאינן חלק מברכה מסוימת, אולם בכל קהילות ישראל נהוג לאומרם בסיום הברכה. החלק האחרון הוא אוסף פסוקים שחותמים את ברכת המזון. בין קהילות שונות יש הבדלי נוסחים וחשוב להיות מודעים לכך כאשר מדברים על ברכת המזון.

ברכה מעין שלוש

ברכה נוספת שנאמרת לאחר האכילה היא ברכת מעין שלוש. הברכה הזו נקראת כך כיוון שהיא מתקצרת את שלושת הברכות המרכזיות של ברכת המזון לכדי ברכה אחת, וזו בדיוק הסיבה לשם שלה. ברכה מעין שלוש נאמרת לאחר אכילה של מזונות, יין או פירות משבעת המינים שזה אומר זית, תמר, רימון, תאנה וענבים.

 

 

תוספות לברכות

דבר שמייחד את ברכת המזון וברכה מעין שלוש בניגוד לברכות אחרות אלו התוספות המיוחדות שנאמרות בהן במהלך שבתות או ימים מיוחדים. בעוד שבברכות שלפני המזון אין שום הבדל בין ברכות שבת לאלו של ימים רגילים, בברכה מעין שלוש ובברכת המזון יש הוספות מיוחדות עבור שבת, ראש חודש, חנוכה ופורים ושאר מועדי ישראל.

בנוסף, בסעודה של חתונה, שבע ברכות או ברית מילה יש בקשות וברכות שאותן מוסיפים בסיומה של ברכת המזון.

ברכת בורא נפשות

על שאר המאכלים שאינם נכללים בברכות שאותן הזכרנו יש לברך בסיום האכילה ברכת 'בורא נפשות'. למעשה אלו הן שלושת הסוגים של ברכות שנאמרות לאחר המזון, ונועדו לבטא את התודה שלנו כלפי בורא עולם על כך שהוא סיפק לנו מזון.

לסיכום

בדיוק כמו שיש חובה לברך לפני שאנחנו אוכלים מאכל מסוים, כך גם בסיום האוכל יש צורך לברך עליו. הברכות המרכזיות שנאמרות לאחר האכילה הם ברכת המזון וברכה מעין שלוש, וברכה נוספת שקיימת היא ברכת בורא נפשות. החיוב לברך לאחר המזון הוא חיוב מהתורה, כך שיש להקפיד עליו עוד יותר מאשר ברכה שלפני המזון. בימים מיוחדים יש תוספות שנאמרות בשתי הברכות המרכזיות.

נגישות