לטעום ולא להאמין: מה חדש בתעשיית הפודטק?

יש הייטק, יש low tech ומסתבר שיש גם "פודטק". זהו בפשטות וכפי שאולי כבר ניחשתם, יישום של טכנולוגיה בתחום המזון. אלא שאנו לא מדברים רק על מיון תפוזים אוטומטי או על טכנולוגיית קופסאות השימורים – עולם הטכנולוגיה בתחום המזון התפתח בעשורים האחרונים בצעדי ענק. אז מה חדש על המדף?

ישראל בחזית הפודטק

כידוע, מדינת ישראל בולטת למדי בעולם מבחינת טכנולוגיה ופריצות דרך טכנולוגיות שונות. בשנים האחרונות יש גם לא מעט חידושים שמגיעים מכאן, בתחום המזון והטכנולוגיה. בין אם זה גידול מזון, עיבודו, אריזתו או מכירתו ללקוח. תוכלו לקרוא עוד על תעשיית הפודטק בישראל, באתר הרשות לחדשנות. בין הגופים המקומיים שבולטים בעידוד יוזמות כאלה, שמור מקום של כבוד לסוכנות החדשנות הישראלית. הסוכנות ידועה גם בשם רשות החדשנות. בעבר, היא הייתה מוכרת כלשכת המדען הראשי במשרד התעשייה והמסחר. אם כך, סביב הטיפול במזון על כל היבטיו, יש מקום רב לשילוב טכנולוגיות. לפניכם כמה דוגמאות מעניינות וממחישות, מיוזמות שלהן מסייעת הרשות לחדשנות:

אריזות חדשניות

אריזות מזון הן בין הדברים שקל להתעלם מהם ושלא בצדק. אריזה מוסיפה למחיר המוצר ולכן מוטב פעמים רבות לרכוש מזון בתפזורת, בלעדיה. אך במקרים רבים היא חיונית וגם תורמת מאוד לאחסון המזון ואף לאופן השימוש בו. אריזה גם מספקת מידע חיוני, אשר מודפס עליה. יש לה לא מעט שימושים ותועלות. עם זאת, פריצות דרך משמעותיות בתכנון אריזות, זה כבר לא דבר שרואים בכל יום. פריצת דרך כזו הייתה בעבר המצאת קופסאות השימורים ושכלולה בהמשך. בעידן המודרני , פותחו בישראל פתרונות כגון שיטות למניעת התפתחות חיידקים באריזות. כיוון אחר של חידוש משמעותי וחשוב, הוא בטכנולוגיות אשר מאריכות חיים של מוצרי מזון ארוזים, באמצעות האריזות עצמן.

 

 

יוגורט טבעי לגמרי ולא חלבי

שבעה מרכיבים שכולם טבעיים ובלי חלב – זהו היתרון המיוחד, של היוגורט שפיתחה חברת Yofix הישראלית. יוגורט מסחרי כולל בדרך כלל לא מעט סוכר. אך במוצר זה אין תוספת סוכר וגם לא חומרים משמרים ולא חומרים מייצבים. יש אנשים שרגישים לחלב. כמו כן, רבים מאמינים ויש ראיות מוצקות לכך, שחלב אינו בריא לבני אדם. במקביל, ידוע כי יוגורט הוא דבר בריא לגוף. אגב, המילה יוגורט מתקשרת באופן רגיל לחלב, אבל יוגורט לא חייב להיות מבוסס חלב.

אננס כנגד כוויות ופצעים כרוניים

כוויות חמורות ופצעים כרוניים, הם מצבים מאתגרים למדי לטיפול רפואי. פתרונות רבים פותחו ומפותחים למטרה זו, כאשר אחד המעניינים שבהם מגיע בשנים האחרונות מישראל. חברת מדיוונד (MediWound) פיתחה פתרון לנושאים אלה, אשר מבוסס על אנזימים שמקורם בגזע צמח האננס. החידוש מתבטא בתרופה, אשר יישומה על הכוויות או הפצעים עשוי לצמצם את הצורך בניתוחים ואת תופעת הצלקות שנשארות על העור. מוצר נוסף של החברה, מסייע להסיר מפצעים שונים את הרקמות המתות.

מזון ללא חיידקים

תהליכי ייצור מזון מבוצעים כיום באופן קפדני מאוד, עם תקנים, חוקים ושיטות, אשר מבטיחים איכות מרבית. זאת, גם בהיבט הבטיחות, כולל מניעת סיכונים בריאותיים מהמזון. כיצד מזהים חריגות, מבחינת מזון שבו התפתחו חיידקים מזיקים? Bactusense מציעה פתרון יעיל במיוחד, לזיהוי של חיידקים חיים כאלה במזון. הזיהוי מהיר מאוד, כמעט בזמן אמת. הוא מסוגל לגלות זני חיידקים ספציפיים, גם בכמות קטנה במיוחד ואף לזהות אם החיידקים חיים או מתים.

לסיכום

גיוון, הוזלה, שיפור – תועלות אלה ונוספות למזון שאנו צורכים, סביר שעוד נראה סביב החידושים המתמידים בפודטק. ומדינת ישראל? תמשיך להיות כרגיל, בחזית החידושים.

נגישות