מה לעשות במקרה של פציעה במטבח?

אחד החללים בהם נעשה הכי הרבה שימוש הוא המטבח. בין אם מדובר במטבח ביתי או מקצועי, לעיתים קרובות הוא מכיל בתוכו יותר מאדם אחד שמכינים אוכל בכלים שונים, חלקם מאד מסוכנים. בסביבה כזאת, אין פלא שיהיו מדי פעם גם פציעות שונות. אכן, אחוז ניכר מהפציעות בבית מקורן במטבח ותהליך הכנת האוכל: בישול, טיגון או אפיה. במטבח מקצועי נגרמות גם כן מידי פעם פציעות שונות כתוצאה מהאינטנסיביות והלחץ בעבודה בו. במאמר הזה נעבור על הסכנות במטבח וכיצד ניתן להימנע מהן. כמו כן ניתן כמה טיפים להתמודדות עם פציעות במטבח בין אם הן חמורות יותר או פחות.

קבלת עזרה במקרה מצוקה

ראשית בואו נבין מהן האפשרויות העומדות בפנינו בעת פציעה. מהיכן ניתן לקבל עזרה ומהן הפעולות הראשונות שיש לעשות. אם מדובר חלילה בפציעה מאד חמורה הדבר הנכון יהיה הוא להתקשר למד"א בטלפון 101. בפציעות פחות חמורות הדורשות טיפול או אבחנה של צוות רפואי מקצועי נוכל לטפל באופן ראשוני בעצמנו ולאחר מכן לבצע זימון תורים אונליין במהירות וביעילות. ניתן תמיד לבטל את אותם תורים זאת במידה ואתם מרגישים שהמקום מחלים מהר מכפי שחזיתם. בכל מקרה, חשוב להשגיח בקפידה בכדי לוודא שבאמת חלה החלמה מלאה.

טיפול ראשוני במטבח יתבצע בכמה רמות. פציעות שונות ניתן לחטא ולחבוש עם פלסטרים ותחבושות ייעודיות. בכוויות קלות ניתן לטפל על ידי מריחה של קרמים שונים המכילים אלוורה ועוד רכיבים פעילים נוספים. במטבח הביתי חשוב לשמור על ערכת עזרה ראשונה, אפילו מינימלית הכוללת תחבושות, חומרי חיטוי, קרמים נגד כוויות וכו'. במטבח המקצועי, במסעדה או מלון, יש כבר תקן לערכת העזרה הראשונה הנדרשת. אם אתם עובדים במטבח כזה, וודאו שהכללים נשמרים ואותה ערכה אכן קיימת, נמצאת במקום נגיש וגם שהרכיבים בה הם ברי תוקף. חשוב להכיר גם סימנים לחומרת פציעה שדורשת תפרים, ולהתפנות לטיפול רפואי במקרה הצורך.

מה לעשות במקרה של פציעה במטבח?

סכנות שונות במטבח

יש מספר תחומים של סכנות שמאפיינות מטבח בין אם הוא מקצועי או פרטי:

כוויות

אלו נגרמות ממקורות החום הרבים במטבח. תנור האפיה הוא אחד מהם. מים רותחים שאינם מונחים על משטח יציב יכולים להוות סכנה משמעותית. שמן רותח חייב להיות ממוקם במרחק בטוח משפת הכיריים. יש להשגיח עליו בכל זמן הטיגון מכיוון שיש בו גם סכנה של שריפה ממש.

חתכים

במטבח יש ריבוי של מכשירים חדים מסוגים שונים. בין אם אלו סכינים, מגרדות, מעבדי מזון וכו'. את הפריטים החדים יש לאחסן באופן מסודר ומרוכז. יש ישטוף אותם בנפרד מכלים שאינם חדים. בעת הפעלה של מכשיר עיבוד מזון או מכשיר חיתוך, יש להיות מאד מרוכזים ולא לעסוק בשום דבר אחר במקביל. חיתוך עם סכין שפים יעשה רק על גבי קרש חיתוך ייעודי כאשר האצבעות מקופלות על גבי פריט המזון אותו חותכים באופן שלא יפריעו לקו החיתוך.

נפילות ומעידות

הרצפה במטבח יכולה לתפוס רטיבות ממקורות שונים. חפצים שונים, כגון פריטי מזון או כלים, יכולים ליפול מידי פעם. כל זאת יוצר מצב מסוכן להחלקה ומעידה. חשוב לנגב את הרצפה באופן מתמיד ולעבור על כתמי שמן חלקים מיד כאשר אלו מתרחשים. סדר וארגון גם יעזרו למניעת מעידות. בעת השהיה במטבח רצוי לנעול נעליים עם סוליה למניעת החלקות. על הנעליים להיות סגורות ומגינות מפני חפצים שונים שנופלים עליהן. זה נכון שבעתיים לגבי מטבח מקצועי.

חשוב לשמור על כללי הבטיחות במטבח וגם לזכור את דרכי הפעולה במידה ומתרחשת פציעה. שינון הכללים ושמירה על סביבת עבודה בטוחה תביא למניעה של פציעות.

נגישות